23.5 C
Amsterdam

Libanese feministen komen op voor dragen van een badpak

Lees meer

In Libanon is het debat over vrouwenrechten opgelaaid nadat een vrouw in badpak op het strand werd lastiggevallen door islamisten.

Op zondag 14 mei werd de Libanese Mayssa Hanouni Yaafouri benaderd door twee mannen, die zichzelf moslimsjeiks noemden. Ze eisten dat ze het strand zou verlaten, omdat ze een badpak droeg. Dat was niet zedig, vonden de mannen. Omdat Hanouni Yaafouri weigerde te vertrekken besloten de twee mannen om hun vrienden erbij te halen. Ze begonnen te voetballen op de plek waar ze lag en gooiden zand in haar richting.

Een man kwam tussenbeide om de zelfverklaarde sjeiks te vertellen dat een vrouw lastigvallen onislamitisch is, maar ze luisterden niet. De man adviseerde vervolgens Hanouni Yaafouri om voor haar eigen veiligheid het strand te verlaten.

Een week later, op zondag 21 mei, organiseerden ongeveer 70 vrouwenrechtenactivisten, activisten en journalisten een solidariteitsdemonstratie. ‘We vragen gewoon om onze rechten’, zei een demonstrante.

In Libanon wonen soennitische moslims, sjiitische moslims en christenen. In steden waar conservatieve soennitische moslims in de meerderheid zijn is het not done om een badpak op het strand te dragen, hoewel de Libanese wet het dragen van badpakken niet verbiedt.

Volgens de Libanese journaliste Diana Moukalled, die het protest van afgelopen zondag organiseerde, worden de laatste tijd steeds vaker vrouwen lastiggevallen op het strand. Openbare ruimtes zoals stranden worden, zo vertelt ze aan de Arabische nieuwszender Al Jazeera, ‘bezet’, ‘afgescheiden’ door verschillende ‘politieke partijen, fanatici, radicale mensen en sektarische groeperingen’.

Zondag vond ook een tegendemonstratie plaats, georganiseerd door conservatieve soennitische moslims. Ook was er een online tegenprotest. Vrouwen moeten voor hun eigen veiligheid verantwoorde badkleding dragen, vonden critici. Anderen bespotten het vrouwenprotest, en zeiden dat de vrouwenrechtenactivisten van het strand een nudistenstrand wilden maken.

- Advertentie -