19.2 C
Amsterdam

Libanon laat Amerikaanse journaliste vrij na actie mensenrechtenactivisten

Lees meer

De Libanese autoriteiten hebben de Amerikaanse correspondent Nada Homsi vrijgelaten, enkele uren nadat Amnesty International en Human Rights Watch (HRW) haar vrijlating hadden geëist, bericht de Arabische nieuwszender al Jazeera. Homsi heeft drie weken gevangen gezeten.

Volgens Amnesty en HRW werd Homsi op 16 november aangehouden in Beiroet, nadat haar huis werd binnengevallen door de autoriteiten. Ze hadden geen gerechtelijk bevel om Homsi te arresteren en de journaliste werd bovendien de toegang tot een advocaat ontzegd.

Beide mensenrechtenorganisaties besloten om in actie te komen. Homsi’s advocaat vertelt dat Nada thuis is en de beslissing om haar het land uit te zetten is ingetrokken. Ook al haar papieren en documenten zijn haar teruggegeven.

Homsi werkt als freelancer onder andere voor de Amerikaanse National Public Radio.

Homsi werd aangeklaagd voor drugsbezit, nadat de algemene veiligheidsdienst een kleine hoeveelheid cannabis bij haar thuis vond.

Ze werd zes dagen vastgehouden zonder dat ze een advocaat mocht spreken. Dit, terwijl volgens de Libanese wet een persoon maximaal 96 uur zonder aanklachten kan worden vastgehouden en daarna moet worden vrijgelaten als er geen aanklacht is ingediend.

Volgens de mensenrechtenorganisaties vond Homsi’s arrestatie en detentie plaats te midden van een grootschaliger hardhandig optreden tegen journalisten in Libanon. Veiligheidsdiensten vallen regelmatig journalisten aan die hun werk doen, vooral tijdens berichtgeving over protesten.

- Advertentie -