19.2 C
Amsterdam

Libië: tiener hangt zichzelf op in detentiecentrum voor migranten

Lees meer

Een negentienjarige Soedanees heeft zichzelf opgehangen in een Libisch detentiecentrum voor migranten, ten zuiden van hoofdstad Tripoli.

Asielzoekers zeggen dat het lichaam van Mohamed Mahmoud Abdel Aziz urenlang in de kamer bleef hangen, waar hij met honderden anderen woonde.

De Libische autoriteiten namen mobieltjes in beslag om te voorkomen dat de foto’s van Abdel Aziz zich zouden verspreiden op het internet, maar ze waren te laat. Van zijn lijk waren al foto’s gemaakt.

Volgens de Arabische nieuwszender al Jazeera worden vluchtelingen en migranten in Libië steeds wanhopiger, omdat ze geen uitweg meer zien uit het detentiesysteem.

Veel Afrikanen komen in zo’n detentiecentrum terecht na te zijn onderschept door de Libische kustwacht, die hierin samenwerkt met de Europese Unie.

Amnesty International heeft herhaaldelijk gerapporteerd over marteling, onmenselijke detentieomstandigheden, afpersing en dwangarbeid in deze detentiecentra.

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR schat dat bijna drieduizend mensen worden vastgehouden in detentiecentra in heel Libië.

- Advertentie -