18 C
Amsterdam

Libische premier onder vuur, vanwege normaliseren betrekkingen met Israël

Lees meer

De Libische premier Abdul Hamid Dbeibah heeft veel kritiek gekregen, vanwege geheime besprekingen met Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Najla al-Mangoush, die een gesprek in Rome voerde met haar Israëlische collega Eli Cohen, is ontslagen en is Libië nu ook ontvlucht. Maar volgens twee anonieme Libische functionarissen is de premier ook verantwoordelijk voor de besprekingen met Israël, aldus Associated Press.

Zondagavond verklaarde het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken dat Cohen een goed gesprek had gehad met Al-Mangoush, om de ‘geweldige betrekkingen’ tussen beide landen te onderhouden. Maar veel Libiërs zijn anti-Israël. Ze besloten zondagavond de straat op te gaan in de hoofdstad Tripoli en andere steden, waar ze de wegen blokkeerden en met Palestijnse vlaggen zwaaiden, bericht de Arabische nieuwszender al Jazeera.

In Libië woedt al jaren een burgeroorlog. De Tripoli in het westen van het land regeert de internationaal erkende regering, in het oosten heersen de rebellen onder de beruchte krijgsheer Haftar. De rebellen hebben de ontmoeting van Al-Mangoush met Cohen veroordeeld.

Volgens een wet uit 1957 is het in strijd met de wet om formele betrekkingen met Israël te onderhouden. Analisten geloven dat de Verenigde Staten Libië net als andere Arabische landen onder druk hebben gezet, om de betrekkingen met Israël te normaliseren. Libië-expert Anas El Gomati van het Sadeq Instituut zegt dat premier Dbeidah de minister van Buitenlandse Zaken heeft geofferd, om zo zijn eigen rol bij de vredesbesprekingen met Israël te maskeren.

In januari dit jaar had de premier een ontmoeting met de Amerikaanse CIA-directeur William Burns, waar ze spraken over de normalisering van de diplomatieke betrekkingen met Israël. Twee Libische functionarissen vertelden internationaal persbureau Associated Press dat de premier aanvankelijk een voorstander was van de door de VS bemiddelde Abraham-akkoorden, maar hij maakte zich wel zorgen over hoe het Libische volk zou reageren. Arabieren zijn pro-Palestijns.

- Advertentie -