13.8 C
Amsterdam

Linkse Amerikanen bereiden zich voor op een coup van Trump

Lees meer

De Amerikaanse president Trump heeft deze zomer gezegd dat hij een verlies bij de presidentsverkiezingen van 3 november misschien niet zal respecteren. Linkse Amerikanen maken zich zorgen en houden rekening met een mogelijke staatsgreep van de president, schrijft het tijdschrift the New Yorker.

Uit een peiling in opdracht van de Britse krant the Guardian blijkt dat 75 procent van de Democraten vreest dat Trump een verlies niet zal accepteren, tegenover 30 procent van de Republikeinen. Maar sommige linkse Amerikanen vrezen dat Trump zelfs een coup zal plegen.

The New Yorker interviewde de 82-jarige socioloog en activist George Lakey, die sinds juli waarschuwt voor een staatsgreep. Dat Trump federale agenten naar Portland stuurde om linkse demonstranten aan te pakken was volgens Lakey een test om gewelddadig verzet van de demonstranten uit te lokken, zodat hij vervolgens repressieve maatregelen kon afkondigen. Trump zou eenzelfde trucje kunnen uithalen na 3 november onder het mom van de chaos te bestrijden.

Ook vakbonden discussiëren hoe ze een eventuele coup van Trump kunnen weerstaan. En Open Democracy, een website die mede wordt gefinancierd door de Hongaarse miljardair en filantroop George Soros, acht het coupscenario als een reële mogelijkheid.

Volgens Lakey moet het volk bij een coup massaal in opstand komen en vreedzaam protesteren. De mislukte coups in Bolivia (1978), de Sovjet-Unie (1991), Thailand (1992) en Burkina Faso (2015) bewijzen dat volgens hem. Demonstraties tegen de coup moeten plaatsvinden op relatief veilige plekken waar geweld niet zo snel kan uitbreken, zoals in de lobby van een kantoorgebouw. Paramilitaire organisaties als de Proud Boys kunnen dan minder gemakkelijk een tegenactie beginnen. Geweldloosheid helpt ook om de slag om de publieke opinie te winnen, zegt Lakey.

- Advertentie -