7.4 C
Amsterdam

Linkse oppositie: zet Mikael niet uit

Lees meer

‘Mikael uitzetten naar Armenië is een keuze voor harteloze symboolpolitiek’, schrijven de leiders van zeven linkse partijen vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant. Ze roepen asielminister Marjolein Faber (PVV) op om de Amsterdammer Mikael toch te laten blijven. De elfjarige is in Nederland geboren en nooit in Armenië geweest.

Voor Mikael en zijn moeder is het al maandenlang spannend. De Immigratie- en Naturalisatiedienst wil hen uitzetten, maar er is veel steun vanuit de samenleving voor de tiener. Zo was er op 7 augustus een solidariteitsmars voor Maikel in Amsterdam. En in de media wordt al weken veel over zijn situatie geschreven.

Nu laat de linkerkant van het parlement zich ook horen. ‘Hebben we dan niets geleerd van het toeslagenschandaal? Wetten zijn wetten en regels zijn regels, zeker, maar de menselijke maat mogen we nooit uit het oog verliezen’, schrijven de leiders van GroenLinks-PvdA, D66, SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Volt en Denk.

Thuis is voor Mikael Amsterdam en nergens anders, aldus de partijen. Ook wordt minister Faber op de korrel genomen. Zij zou naar eigen zeggen ‘niks’ kunnen doen, maar dat zit volgens deze partijen toch anders. Zo zou de minister vanwege de persoonlijke situatie van Mikael gebruik kunnen maken van haar discretionaire bevoegdheid en ervoor kunnen zorgen dat Mikael blijft. Het punt is volgens die partijen niet dat ze niks kan doen, maar dat ze niks ‘wil doen’.

PVV-leider Geert Wilders prijst overigens de aanpak van Faber op sociale media. ‘Eindelijk een minister die de rug recht houdt’.

- Advertentie -