13.1 C
Amsterdam

Linkse organisaties: Kauthar dupe van ‘extreemrechtse intimidatiecampagne’

Lees meer

Een grote groep linkse en islamitische organisaties heeft zich solidair verklaard met kandidaat-Kamerlid Kauthar Bouchallikht van GroenLinks. Ze zou slachtoffer zijn van een ‘extreemrechtse intimidatiecampagne’.

De verklaring is ondertekend door meer dan vijftig maatschappelijke en politieke organisaties van linkse of islamitische signatuur, waaronder BIJ1, Nida, Denk, de jongerenorganisatie van GroenLinks, het Collectief tegen Islamofobie, het Comité 21 Maart, Extinction Rebellion Nederland, de Internationale Socialisten en moslimvrouwencollectief S.P.E.A.K. De tekst is gepubliceerd op de website van Code Rood, een actiegroep die strijdt tegen klimaatverandering en voor klimaatrechtvaardigheid.

‘We zien de afgelopen maanden steeds vaker hoe onderdrukte groepen en delen van links onder vuur worden genomen’, stellen de ondertekenaars. ‘De dynamiek hierachter is steevast hetzelfde: een rechtsradicale ‘speurneus’ doet aantijgingen aan het adres van een links persoon, dit wordt vervolgens groter gemaakt op social media door een netwerk van extreemrechtse media, politici en trollen en komt vervolgens ook bij gevestigde media terecht. Het is pijnlijk om te zien dat gevestigde media hier kritiekloos in mee lijken te gaan en zo steun verlenen aan de intimidatiecampagnes.’

De ‘rechtsradicale speurneus’ die als eerste schreef over de vermeende banden van Bouchallikht is oud-journalist Carel Brendel, die volgens de ondertekenaars van de verklaring ‘een lange staat van dienst heeft als het gaat om het bedenken van islamofobe complottheorieën’. Doel van Brendel en andere critici van Bouchallikht is volgens de ondertekenaars van de verklaring om ‘linkse activisten, mensen van kleur, vrouwen en moslims te intimideren en monddood te maken’.

Brendel verweert zichzelf op Twitter: ‘Waaruit bestaat de complottheorie? Ik heb gemeld dat een Kamerkandidate van GroenLinks vicevoorzitter is van een organisatie, die volgens Duitse overheidsinstellingen, onderzoekers en zelfs ex-leden onderdeel is van de Europese Moslimbroeders. Dat is ‘guilty by association’. Overigens: de kandidate associeerde zichzelf met deze beweging door er drie jaar lang als bestuurslid op te treden.’

 

- Advertentie -