8.6 C
Amsterdam

Linkse presidentskandidaat in Egypte ‘alternatief voor Sisi’

Lees meer

In december kunnen Egyptenaren naar de stembus. De autoritaire president Abdel Fattah el-Sisi gaat voor een derde termijn en is de gedoodverfde winnaar. Maar er is nu een linkse uitdager, Ahmed Tantawy.

De Egyptische verkiezingsautoriteit maakte in september bekend dat de verkiezingen gepland staan op 10, 11 en 12 december. De komende week wordt bekend welke kandidaten er mee mogen doen. Presidentskandidaten moeten worden gesteund door tenminste twintig leden van het Egyptische parlement, of door minimaal 25.000 stemgerechtigde burgers in vijftien districten, met een minimum van 1000 stemmen uit elk district.

Het worden geen eerlijke verkiezingen. Nieuwssite Middle East Eye bericht dat het regime ambtenaren en mensen die van de overheid een uitkering ontvangen probeert te dwingen om op Sisi te stemmen. Dit blijkt uit getuigenissen die de website van verschillende Egyptenaren ontvangen heeft.

Ahmed Tantawy, de belangrijkste oppositiekandidaat, zegt nu dat Sisi de oppositie ervan van weerhoudt steunbetuigingen te registreren. ‘Elke dag staan ​​onze supporters van ‘s ochtends tot ‘s avonds in de rij’, vertelt hij. Maar ze ‘gaan naar huis zonder hun nominaties te kunnen indienen’.

De 44-jarige presidentskandidaat Tantawy was voorzitter van de partij Nasserist al-Karama (Arabisch voor waardigheid). Hij is een criticus van het regime van Sisi, vooral in de periode 2015-2019 toen hij in het parlement zat. In 2022 stopte hij bij al-Karama en verhuisde hij naar Libanon, naar eigen zeggen omdat hij zich geïntimideerd voelde door de Egyptische veiligheidsdiensten. Nadat hij in mei dit jaar besloot om terug te keren naar Egypte en aankondigde een gooi te doen naar het presidentschap, begon een nieuwe intimidatiegolf. Familieleden, advocaten en campagnevrijwilligers van Tantawy zijn door het regime vastgehouden. Bovendien is zijn telefoon tussen mei en september meerdere malen gehackt.

- Advertentie -