17.1 C
Amsterdam

Lintjes voor multiculturele activisten

Lees meer

Mitchell Esajas is woensdag in Amsterdam onderscheiden voor zijn ‘verdiensten op het terrein van diversiteit en inclusie en de bestrijding van discriminatie en racisme’. De voorman van protestbeweging Kick Out Zwarte Piet is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De ridderorde is een koninklijke onderscheiding die wordt uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Esajas laat op LinkedIn weten gemengde  gevoelens te hebben bij Oranjelintjes vanwege de geschiedenis van slavernij en kolonialisme.

‘Tegelijkertijd zie ik dit als erkenning en waardering voor het (harde) werk en de strijd van niet alleen mij, maar alle medestrijders van KO Zwarte Piet* (vooral de day ones, thise who know know!), New Urban Collective, The Black Archives en Zwart Manifest . Jarenlang werden we als terroristen, zeurpieten, onruststokers etc. weggezet. Nu zegt zelfs de koning dat we een lintje verdienen.’

Er is ook een lintje voor Marzouka Morabit-Boulaghbage, een van de oprichters van stichting Al Amal die vrouwen uit de Marokkaanse gemeenschap van Nederland ondersteunt.

De benoeming tot ridder is dan ook een erkenning voor de enorme inzet en toewijding van de ‘Founding Mother’ voor stichting Al Amal en de multiculturele gemeenschap in Utrecht, aldus de stichting.

- Advertentie -