6.9 C
Amsterdam

Lody van de Kamp nieuwe columnist bij de Kanttekening

Lees meer

Lody van de Kamp is rabbijn en publicist. Voor de Kanttekening zal hij een tweewekelijkse column schrijven.

Van de Kamp werd geboren in Enschede (1948) en komt uit een Joods gezin waarvan de vader twee jaar doorbracht in concentratiekamp Auschwitz en de moeder als onderduikster de oorlog overleefde. Hij volgde een rabbinale opleiding aan de Talmoedhogescholen in Montreux en Londen en functioneerde als rabbijn in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

Hij schreef meerdere boeken waarin de Holocaust centraal staat, zoals De Joodse slaaf en Sara, het meisje dat op transport ging. Ook heeft hij een column in het Nederlands Dagblad, fungeert hij in het Theologisch Elftal van Trouw en treedt hij veelvuldig op in de media als vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap. Hij is daarnaast betrokken bij dialoogactiviteiten tussen joden en moslims.

Na meer dan twintig jaar lidmaatschap verliet hij het CDA, waarvoor hij in Amsterdam lokaal actief was. Hij vindt dat die partij moslims uitsluit. ‘Joden weten wat beperkt, gediscrimineerd en gestigmatiseerd worden is. Hoe sommige Nederlanders, vooral moslims, zich nu voelen is voor mij heel herkenbaar’, zei hij daarover tegen de Kanttekening.

Van de Kamps eerste column verscheen vandaag. Daarin schrijft hij dat intimiderende cartoons in de klas niet normaal zijn: de pestprotocollen zijn er niet voor niets. ‘Niet de pester bepaalt of iets pesten is, maar het slachtoffer.’

- Advertentie -