14.7 C
Amsterdam

Franse moslima’s plegen ludiek verzet tegen boerkiniverbod

Lees meer

In Frankrijk hebben moslimvrouwen gedemonstreerd tegen het boerkiniverbod van een zwembad in Grenoble. Het verzet vond plaats in het zwembad zelf, terwijl ze baadden in boerkini.

Bij het betreden van het zwembad in boerkini attendeerden de badmeesters de vrouwen erop dat dit soort zwempakken niet zijn toegestaan. Toen ze desondanks het water inliepen, juichten de andere zwembadgebruikers hen toe. Ruim een uur lang hebben ze er rondgedobberd en gezwommen, waarna de groep werd verhoord door de politie. Ze hebben ieder een boete van 35 euro gekregen voor het overtreden van de zwembadregels.

In Frankrijk is een boekiniverbod in veel zwembaden de norm. Veel Fransen zien de boerkini als aanstootgevend, omdat het een symbool zou zijn van de politieke islam en in contrast zou staan met het secularisme.

De groep, die zichzelf Citizen Alliance of Grenoble noemt, claimt geen religieuze motieven te hebben, maar zegt dat de ludieke actie een manier was om aandacht te vragen voor vrouwenrechten. Zij zeggen zich hierbij te hebben laten inspireren door Rosa Parks, de geruchtmakende Amerikaanse burgerrechtenactiviste. Parks werd met name bekend werd doordat zij in 1955 weigerde haar zitplaats – in het ‘zwarte’ gedeelte achterin de bus – af te staan toen het ‘blanke’ gedeelte – voorin de bus – volliep.

- Advertentie -