22.1 C
Amsterdam

Maarten van Rossem klaar met ‘gelul’ over slavernij-excuses: ‘Moderne onzin’

Lees meer

Laten we toch eens stoppen met ‘dat gelul’ over excuses voor het slavernijverleden, zegt Maarten van Rossem in zijn nieuwe podcast.

‘Als je dan toch je best wil doen voor een betere wereld, stop dan met dat gelul over het verleden, waar toch niets aan te doen is. Besef dat het verleden een andere tijd is dan nu (…) en besteed je aandacht, inspanningen en geld aan moderne vormen van slavernij.’

De historicus noemt excuses ‘modieuze flauwekul’. ‘Je kunt wel aan de gang blijven’, vindt hij.

Op zijn YouTube-kanaal krijgt Van Rossem vooral bijval. Toch is er ook een enkele kritische noot zichtbaar. ‘Het gaat niet over mode, maar over hoe de gebeurtenissen nog steeds negatief doorwerken in het dagelijks leven’, schrijft iemand.

En die excuses gaan er toch komen. Vrijdag werd bekend dat het kabinet op 19 december zeven kabinetsleden wil sturen naar Suriname en het Caribische koninkrijksdeel, om daar excuses te maken. Premier Mark Rutte zal in Nederland een toespraak houden.

Gisteren liepen ook commentator Johan Derksen en tv-recensent Angela de Jong te hoop over de aangekondigde excuses. Dat deden ze in het SBS-programma Oranjewinter. Volgens Derksen kan het kabinet beter excuses maken aan de Groningers, of aan migranten die buiten in de kou slapen.

De Jong snapt ook niets van het kabinetsvoornemen. Dan wil ze ook excuses van de Duitsers vanwege de Tweede Wereldoorlog, zegt ze. Oplettende twitteraars wijzen er echter op dat Duitsland dat allang gedaan heeft.

- Advertentie -