16.4 C
Amsterdam

Machtsstrijd tussen Westland en provincie over islamitische school

Lees meer

De provincie Zuid-Holland beveelt de gemeente Westland alsnog 450.000 euro op te nemen in de begroting voor een nog te bouwen islamitische school, meldt Omroep West.

De machtsstrijd om islamitisch onderwijs blijft een punt van onbehagen in de Westlandse politiek. De raad schrapte eind vorig jaar nog deze 450.000 euro omdat een meerderheid geen islamitische school wil in Westland.

Al sinds 2016 dwarsbomen drie lokale partijen de komst van de islamitische basisschool. Dit terwijl stichting Yunus Emre aan alle wettelijke eisen voldoet om in de gemeente een basisschool te beginnen.

Maar de gemeenteraad blijft dus tegenstribbelen. De vorige onderwijsminister Arie Slob besloot daarom om het vorig jaar zelf te doen. Maar ook zijn scholenplan werd door een meerderheid in de raad van tafel geveegd.

De provincie heeft zich ondertussen ook gemengd in de machtsstrijd en kiest de kant van de minister.  ‘Wij willen u er nogmaals op wijzen dat de kosten voor deze school verplichte uitgaven zijn die in de begroting moeten worden opgenomen’, aldus de Gedeputeerde Staten tegen de Westlandse raad.

De raad weigert in te schikken. ‘Wij gaan opnieuw tegen het besluit van minister Slob in beroep‘, aldus de partij Westland Verstandig.

Volgens het scholenplan moet de school in augustus 2022 al open.  Toch is er nog steeds geen locatie voor de school.  De wethouder had in december al laten weten dat er begin januari een locatie moest zijn. De nieuwe verwachting is dat het college begin februari met een locatie komt.

Stichting Yunus Emre heeft aangegeven dat zij voorkeur hebben voor een plek in Naaldwijk. Maar daar staat vooralsnog niks vrij, aldus Omroep West.

- Advertentie -