18.9 C
Amsterdam

Makelaar koopt moskee in Cuijk, om die direct weer te verkopen

Lees meer

Een voormalige moskee aan de Grotestraat 122 in Cuijk staat te koop. Dat is opmerkelijk omdat het gebouw, waarin tot 2016 het Islamitisch Centrum voor Cuijk en omgeving gevestigd was, nog maar een jaar geleden was gekocht door de makelaar die het nu in de verkoop zet.

Voor de buitenwereld lijkt het erop dat het zaakje stinkt, omdat je als makelaar geen pand mag doorverkopen met als doel winst te maken. Makelaar Geert-Joost van de Voordt reageert in De Gelderlander op zijn opmerkelijke beslissing: ‘Als makelaar mag je niet als handelaar optreden om er beter van te worden. Ik word er ook niet beter van. De vraagprijs ligt op 325.000 euro, hoger dan de 288.000 euro waarvoor mijn kooppartner en ik het pand vorig jaar gekocht hebben. Maar met kosten koper en tussentijdse ontwikkelkosten verrekend, lijd ik zelfs verlies.’

Tot 1988 was het pand eigendom van autohandelaar Walbeek uit Malden. In dat jaar kocht de moslimgemeenschap in Cuijk het gebouw voor 120.000 gulden. Mohammed Torqui, voorzitter van het Islamitisch Centrum voor Cuijk en Omgeving, vertelt De Gelderlander dat de vereniging het pand sinds 2016 liet leegstaan, omdat de verkoop niet rendeerde. Uiteindelijk kocht Van de Voordt het in februari 2022.

Wat de makelaar heeft gedaan – het pand kopen en snel weer van de hand doen – mag niet van brancheorganisatie NVM, behalve als het gaat om ‘geoorloofd eigen belang’. Van de Voordt wilde huurwoningen ontwikkelen op de plek waar de moskee stond, maar besloot hier uiteindelijk vanaf te zien. Daarom mag hij volgens de NVM het pand weer verkopen.

- Advertentie -