13.8 C
Amsterdam

Makelaar weert ‘buitenlanders’, maar: ‘Wij zijn helemaal niet racistisch’

Lees meer

Op huizensite Funda stond een woning in Medemblik te huur met een opvallende mededeling voor ‘buitenlanders’: zij maken geen kans. D66 stelt Kamervragen en de gemeente onderneemt juridische stappen tegen de betreffende makelaar, die zich van geen kwaad bewust zegt te zijn.

Er zou een ‘anti-migrantenbeleid’ heersen in Medemblik, omdat de gemeente ‘niet van buitenlanders houdt”, aldus de begeleidende tekst bij de ‘grandioze gemeubileerde vijfkamer hoekwoning’ van 2.100 euro per maand. ‘Dus u kunt hier niet wonen.’

De kwestie werd aan het rollen gebracht door Trouw-columnist Emine Ugur, die de advertentie op Twitter deelde. Funda reageert dat het de makelaar heeft aangesproken en de tekst meteen heeft verwijderd.

‘We controleren dagelijks advertenties op Funda, via de meld-een-fout-optie en steekproeven. Vandaag hebben we de eerste klacht over de advertentie ontvangen. Anders hadden wij de makelaar hier uiteraard veel eerder op aangesproken.’

In een reactie roept de Woonbond op dat het ‘hoog tijd’ is om ‘discriminerende verhuurders actief van de markt te weren’. De Woonbond stelt voor dat de gemeente Medemblik onderzoek doet naar welke verhuurder precies claimt dat Medemblikkers ‘niet van buitenlanders houden’.

D66-Kamerlid Faissal Boulakjar meldt dat er vanuit D66 ‘direct’ Kamervragen zijn gesteld over de ‘bizarre advertentie’ op Funda. ‘Ontoelaatbaar dat dit soort teksten over zogenaamde buitenlanders wordt opgeschreven.’ Hij verwijst ook naar het D66-voorstel om vergunningen van discriminerende makelaars en verhuurders in te trekken.

Uit onderzoek met mystery calls, dat het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten uitvoeren, blijkt dat veel makelaars bereid zijn mee te werken aan een discriminerend verzoek van verhuurders. Zij krijgen dan bijvoorbeeld het verzoek alleen huurders te zoeken van Nederlandse komaf.

De gemeente Medemblik heeft afstand genomen van ‘deze discriminerende en kwetsende berichtgeving’ en onderneemt ‘juridische stappen naar de bron’.

De bron is Match Makelaars. Deze makelaar zegt dat de passage reageert op het beleid van de gemeente, die het arbeidsmigranten zou bemoeilijken om bij Nederlanders in te laten wonen.

‘In veel gemeenten is discussie over de huisvesting van arbeidsmigranten. Dat hebben we met de tekst willen aangeven. Bedrijven zijn wanhopig’, aldus Match Makelaars tegen het AD.

De term ‘buitenlanders’ was misschien wat ongelukkig geformuleerd, geeft Match Makelaars toe. Maar: ‘Wij zijn helemaal niet racistisch. Maar hoe gaan we in Nederland om met de huisvesting van arbeidsmigranten?’

Match Makelaars zegt voor juridische stappen van de gemeente ‘totaal niet bang’ te zijn.

- Advertentie -