18.4 C
Amsterdam

Mali: Russische Wagner-huurlingen zorgen voor vluchtelingenstroom

Lees meer

Veel Malinezen zijn gevlucht naar Mauritanië om te ontsnappen aan het geweld in hun land. Malinese militairen, ondersteund door Russische Wagner-huurlingen, plunderen winkels en vermoorden burgers.

Volgens een getuige, die met de Arabische nieuwszender al Jazeera sprak, ‘nemen ze alles wat ze op de markt vinden’. Met ‘ze’ bedoelt hij Malinese militairen, geflankeerd door de Russen. ‘Vaak vallen ze de mensen aan die proberen te ontsnappen. Als je probeert te vluchten, vermoorden ze je zonder te weten wie je bent.’

De getuige vertelt dat hij nu een maand in een vluchtelingenkamp M’bera in Mauritanië zit met zijn gezin. Mali kampt al langer met onrust. Maar de aanwezigheid van de Russen was voor hem de druppel. Zij maakten zich schuldig aan willekeurige arrestaties en vielen mensen aan.

Het Malinese leger voert nu al tien jaar een oorlog uit met separatisten, die de steun hebben gekregen van al Qaida en IS. De aan Rusland gelieerde Wagner-huurlingen zijn naar verluidt afgelopen december in Mali aangekomen om het leger te ondersteunen.

Vluchtelingenkamp M’bera loopt vol met nieuwe vluchtelingen, vanwege de heropleving van het geweld in Mali. Elke maand komen er duizenden nieuwe bewoners bij. Volgens VN-functionarissen ligt het daadwerkelijke aantal vluchtelingen uit Mali nog hoger, omdat veel vluchtelingen zich hebben gevestigd in de dorpen nabij het kamp.

Wagner-huurlingen zijn ook actief in de Centraal Afrikaanse Republiek (foto). Die zijn sinds 2019 betrokken bij ‘willekeurige executies en martelingen van burgers’ in dat land, meldde Human Rights Watch vorige maand.

- Advertentie -