20.7 C
Amsterdam

Man krijgt taakstraf na poging tot naar Nederland smokkelen van Irakezen

Lees meer

Een 51-jarige man uit Den Haag krijgt een taakstraf van 150 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf voor zijn poging om vier mensen uit Irak illegaal naar ons land te smokkelen, meldt AD Den Haag.

De man, die zelf een Irakese achtergrond heeft, zou hebben geprobeerd om in Turkije visa voor de vier te verkrijgen. Hij heeft goede contacten bij de Irakese ambassade in Den Haag en had al geregeld dat de vier naar Nederland konden komen. De vier moesten daar bij elkaar 36.000 euro voor betalen. Maar toen hij naar Turkije reisde om de overeenkomst definitief te regelen, liep zijn plannetje spaak.

De Nederlandse vertegenwoordiging vertrouwde het zaakje niet en weigerde om de vier de vereiste papieren te geven. De Irakezen waren woedend en wilden hun geld terugkrijgen van de man. Ze schakelden een kennis uit Leiden in. De man voelde zich bedreigd en stapte naar de politie, maar die ontdekte zijn plot om de vier tegen hoge geldbedragen naar Nederland te smokkelen.

Volgens zijn advocaat heeft de man niets verkeerds gedaan en was het geld ‘slechts’ een waarborgsom. De rechter ging hier niet in mee en veroordeelde de man – die op de zitting niet aanwezig was – tot een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, conform de eis van het Openbaar Ministerie.

- Advertentie -