14.4 C
Amsterdam

Man steekt moslim in de brand in Britse stad Birmingham

Lees meer

In de Engelse stad Birmingham is maandag een moslim in de brand gestoken. Vermoedelijk heeft de mannelijke dader een rechts-extremistisch motief. Het slachtoffer heeft de rechtsextremistische aanval overleefd, maar raakte zwaargewond.

Het slachtoffer, een man van in de zeventig, liep naar huis vanaf de Dudley Road-moskee, toen hij naar verluidt werd benaderd door een andere man. Die besproeide hem een onbekende stof en stak vervolgens zijn jas in brand, waardoor het slachtoffer brandwonden in zijn gezicht opliep en naar het ziekenhuis moest. Hoewel de man zwaargewond is geraakt, verkeert hij niet in levensgevaar.

De politie is meteen op onderzoek uitgegaan, en heeft gisteren een verdachte aangehouden. Hij wordt verdacht van poging tot moord en blijft in hechtenis. De politiecommissaris West Midlands zei tegen The Guardian dat ze op de hoogte waren van een soortgelijk incident in de Londense wijk Ealing en samenwerkten met de Metropolitan Police om te onderzoeken of er een verband tussen beide aanvallen.

Hoewel veel wijst op een islamofoob motief wil de politie op dit moment nog geen conclusies treken. ‘We staan open voor het motief van de aanvaller en speculeren in dit stadium niet verder. We onderzoeken camerabeelden en spreken met getuigen. Ik heb vanmorgen met mensen gesproken, dus ik weet hoe bezorgd ze zijn en dat mensen op zoek zijn naar antwoorden. We zijn vastbesloten om die antwoorden zo snel mogelijk te krijgen, en ik dring er bij de gemeenschap op aan om met ons samen te werken en speculatie in dit stadium te vermijden.’

Het onderzoek wordt ondersteund door de Counter Terrorism Policing West Midlands CTU, die als expertise-eenheid toegang heeft tot gespecialiseerde middelen om de volledige omstandigheden rond de aanslag vast te stellen.

Downing Street beschreef het incident als een ‘zorgwekkende zaak’, aldus de BBC.

- Advertentie -