21.4 C
Amsterdam

Marokkaans-Italiaanse publicist: ‘Haat en bedreigingen sinds verkiezingen’

Lees meer

De Marokkaans-Italiaanse opiniemaker Karima Moual ontvangt sinds de recente opmars van radicaal-rechts haatberichten en doodsbedreigingen vanwege haar Marokkaanse roots. Dat vertelt ze tegen de website Morocco World News.

Zondag won de radicaal-rechtse partij Fratelli d’Italia van Giorgia Meloni de verkiezingen in Italië. Hierdoor krijgt Italië de meest rechtste regering sinds de Tweede Wereldoorlog.

Moual, columnist voor Italiaanse kranten la Stampa en la Repubblica, vertelt over haatberichten die ze kreeg nadat ze zich tijdens de verkiezingen over de partij van Meloni had uitgelaten:

‘Een man berichtte mij op Facebook dat mijn tijd bijna op is en ik moet terugkeren naar mijn eigen land. Aan het bericht was een foto toegevoegd van een dood varken onder het bloed.’

Ook kreeg ze dit bericht: ‘Als je in je land was, zou je niet het recht hebben om over deze onderwerpen te praten en zou je een nikaab dragen.’ Overigens geldt in Marokko een verbod op de productie en verkoop van de nikaab, omdat het kledingstuk er wordt gezien als radicaal.

De winst van Meloni, die uiterst strikt is op de onderwerpen islam en immigratie, is voor Karim slechts een bevestiging van de gure wind die door Italië is gaan waaien. Ze woont al dertig jaar in Italië, maar werd vroeger nooit gediscrimineerd, vertelt ze.

‘Zelfs niet in de jaren negentig, een tijd waarin er weinig tot geen immigranten of moslims waren in Italië. Ik heb geen discriminatie gevoeld als kind van Marokkaanse afkomt in Italië.’

- Advertentie -