15.8 C
Amsterdam

Marokkaanse autoriteiten houden kort Nederlands-Riffijnse activist vast

Lees meer

De Nederlands-Riffijnse activist Said Khottour (50) is voor korte tijd vastgehouden door de Marokkaanse autoriteiten. Inmiddels is hij weer vrijgelaten.

Khottour werd opgepakt en vastgehouden vanwege zijn activisme voor de Rif, een regio die streeft naar meer autonomie. Hij heeft onder andere een eigen YouTube-kanaal.

Naar acht jaren ballingschap wilde Khottour zijn familie weer eens bezoeken, maar hij werd door de douane op de luchthaven van Nador aangehouden.

Riffijnse activisten in Nederland sloegen alarm en ijverden voor zijn onmiddellijke vrijlating. Dat is nu ook gebeurd. De afdeling Nador van de Marokkaanse mensenrechtenorganisatie stuurde een advocaat naar Khottour, die hem hielp om vrij te komen.

In een bericht op Facebook bedankt Khottour iedereen die hem steunde, in het bijzonder advocaat Moubarak. Ook bedankt hij alle vrije geesten in binnen- en buitenland, die zich met hem solidair verklaarden. Hij eindigde zijn Facebook-bericht met een oproep: ‘Vrijheid voor alle politieke gevangen!’

Op de Facebook-pagina van Rif-activist Djamel Rifano is de vrije en nu weer blije Said Khottour te zien. Hij steekt drie vingers omhoog. Het is een verwijzing naar de letter ⵣ (z) in het Tamazight-alfabet. Het staat voor vrije mens.

Khottour woont in Amsterdam. Hij zet zich sinds 2017 vol passie in voor de Rif, toen daar de Hirak-opstand begon. Hij werd hierover toentertijd geïnterviewd door Het Parool en NRC. De leiders van de Hirak-beweging, waaronder Nassar Zefzafi, zitten in Marokko hoge gevangenisstraffen uit. Zefzafi wordt gemarteld door het Marokkaanse regime.

- Advertentie -