16.4 C
Amsterdam

Gevangen Rif-leider over martelingen: ‘Mijn lichaam kon het niet aan’

Lees meer

De gevangen Rif-leider Nasser Zefzafi doet in de Spaanse krant el Mundo een boekje open over zijn hardhandige arrestatie van vier jaar geleden. ‘Ze begonnen voorwerpen in mijn anus te steken. Een van hen plaste op mijn gezicht.’

In 2016 braken er wijdverspreide anti-overheidsprotesten in het Noord-Marokkaanse Rif-gebied, gericht op het verbeteren van de leefomstandigheden aldaar. Die opstand werd met harde hand de kop in gedrukt, waarna Zefzafi en andere protestleiders in de cel belandden.

El Mundo slaagde erin Zefzafi te interviewen in zijn gevangenis in Tanger, waar de voormalige Hirak-leider een gevangenisstraf van twintig jaar uitzit. Tegen el Mundo vertelt Zefzafi uitgebreid over vreselijke martelingen die hij onderging na zijn arrestatie.

Zefzafi werd om vijf uur ‘s ochtends gearresteerd door mensen met bivakmutsen. ‘Ze begonnen me te slaan, zonder een woord te zeggen’, vertelt hij. ‘Ze kleedden me uit en bonden mijn handen en voeten achter mijn rug. Ze begonnen voorwerpen in mijn anus te steken. Een van hen plaste op mijn gezicht.’

Ze vroegen hem hardop ‘Lang leve de koning’ te zeggen om de martelingen te stoppen, gaat Zefzafi verder. ‘Het gebeurde allemaal terwijl ze me aan het filmen waren met een telefoon. Mijn lichaam kon het niet aan en ik zei: ‘Lang leve de koning.”

Vorige week kondigde Zefzafi aan zijn leiderschap van de Rif-beweging neer te leggen, een besluit dat voor- en tegenstanders verbaasde. Hij roept tevens de Europese Unie op niet langer weg te kijken van de Rif-kwestie.

Demonstreren tegen de koning en het regime is nu verboden in de Rif. Wie verslag doet over de situatie in de Rif wordt vroeg of laat opgepakt. Jaarlijkse ontvluchtten duizenden Riffijnen het gebied.

- Advertentie -