15.8 C
Amsterdam

Marokkaanse elftal verwikkeld in rel over racisme

Lees meer

Een incident op het veld tussen de Marokkaanse bondscoach Walid Regragui en de Congolese speler Chancel Mbemba legt racistische spanningen tussen Noord-Afrika en sub-Sahara Afrika bloot. Zo meldt NRC

‘Ik neem de verantwoordelijkheid voor alles wat er is gebeurd. Ik verschuil me nooit’, zegt Regragui voor de camera na de wedstrijd tegen Congo. Dat gaat niet alleen over de uitschakeling bij de achtste finale van de Afrika Cup, maar ook over de ruzie met Congolese spelers, die hij heeft ontketend.

Hij liep demonstratief op de Congolese aanvoerder Chancel Mbemba af om zijn handen te schudden en hem aan te spreken op zijn gedrag tijdens de wedstrijd. Mbemba zat op zijn knieën te bidden en stak uiteindelijk zijn hand uit, maar keek de bondscoach niet aan. Respectloos vond de Marokkaan, die meerdere malen ‘kijk mij aan’ riep. Toen ook andere spelers zich in de discussie mengden, ontstond er een vechtpartij met alle gevolgen van dien.

Wat er precies is gebeurd is nog steeds onduidelijk, maar online ging het al om veel meer dan voetbal. Mbemba zou racistisch bejegend zijn door ‘superieure’ Noord-Afrikanen die lichter zijn dan de Congolese spelers.

Volgens NRC ligt een deel van het antwoord in de koloniale tijd. Onder Franse invloed zou het ‘colorisme’ op Afrika zijn toegenomen: hoe lichter de huidskleur en hoe zachter het haar, hoe meer aanzien.

- Advertentie -