14.4 C
Amsterdam

Marokkaanse journalist ontvlucht Marokko, vraagt asiel aan in Frankrijk

Lees meer

De Marokkaanse journalist Hamza Habhoub is zijn vaderland ontvlucht en heeft asiel aangevraagd in Frankrijk.

Habhoub deed dit uit angst voor ‘represailles’ en vanwege ‘pesterijen door de Marokkaanse inlichtingendienst’, vertellen zijn collega’s op sociale media. Hij werkt voor de Arabischtalige krant Akhbar al Yaoum, waarvan dit jaar al twee medewerkers zijn veroordeeld tot een celstraf.

Habhoub vroeg bij aankomst in Frankrijk meteen asiel aan, maar werd een tijdlang vastgehouden op het Parijse vliegveld Charles de Gaulle. De Franse autoriteiten zouden van plan zijn geweest om hem terug te sturen, maar dit is volgens de freelance journalist Omar Radi voorkomen dankzij ‘druk’ van de linkse actiegroep Chapelle Debout.

Volgens een andere collega is Habhoub slachtoffer van een ‘lastercampagne’ die te maken heeft met het proces tegen Taoufik Bouachrine, de hoofdredacteur van Akhbar al Yaoum.

Bouachrine werd eerder dit jaar tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar gisteren werd bekend dat dit in hoger beroep twintig jaar is geworden. Bouachrine zou zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik, wat hijzelf ontkent.

Begin deze maand werd de journaliste Hajar Raissouni, ook werkzaam voor Akhbar al Yaoum, tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat zij een abortus zou hebben laten plegen.

Akhbar al Yaoum wordt beschouwd als één van de weinige kranten die zich kritisch opstelt richting de Marokkaanse overheid. Ook is de krant gelieerd aan de islamistische beweging binnen Marokko.

Er gaan dan ook stemmen op dat de Marokkaanse overheid via het oppakken van Bouachrine en Raissouni de islamisten een loer wil draaien. De islamistische partij PJD won bij de laatste verkiezingen in 2016 en wordt sindsdien als een bedreiging gezien voor de relatief tolerante staatsislam die koning Mohammed VI voorstaat.

- Advertentie -