22.1 C
Amsterdam

Marokkaanse media: Nederland steunt Marokko inzake Westelijke Sahara

Lees meer

Volgens Marokkaanse staatsmedia steunt Nederland het Marokkaanse ‘autonomieplan’ voor de Westelijke Sahara, dat het gebied een relatief autonome status geeft onder Marokkaans gezag.

Vandaag was minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) op bezoek in Marokko bij zijn collega Nasser Bourita. Hoekstra sprak hem onder meer over de strijd tegen terrorisme en de Westelijke Sahara.

Vandaag hebben Nederland en Marokko ook gezamenlijk hun steun betuigd aan de VN-gezant voor de Westelijke Sahara, melden Marokkaanse staatsmedia, om door te gaan met het zoeken naar een ‘rechtvaardige, duurzame en wederzijds aanvaardbare politieke oplossing’ in overeenstemming met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Sinds 1975 bezet Marokko de Westelijke Sahara, een voormalige kolonie van Spanje. De soevereiniteit van Marokko over het gebied wordt internationaal betwist. De beweging Polisario heerst nu over een klein deel van de Westelijke Sahara, waar de Arabische Democratische Republiek Sahara is uitgeroepen. Deze staat wordt door 45 landen erkend. De ADRS eist het gezag in de gehele Westelijke Sahara op.

In ruil voor het normaliseren van de Marokkaanse betrekkingen met Israël hebben de Verenigde Staten in december 2020 de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara erkend. Daarna volgden onder meer Duitsland en Spanje.

- Advertentie -