Marokkaanse media zijn positiever over Israël geworden na de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen in 2020. Ze schrijven ook niet meer over de ‘bezetting’ van de Palestijnse gebieden, meldt de Israëlische krant Israel Hayom.
De door de staat gerunde media hebben hun agenda veranderd. ‘Sinds de hernieuwde banden met Israël is het woord ‘bezetting’ bijna niet meer gebruikt’, aldus Mohamed Abido, hoofd van het Marokkaanse Centrum voor Tolerantie en Interreligieuze Dialoog, tegen de Israëlische krant.
‘De straat identificeert zich met de Palestijnse kwestie. Maar afgezien van de linkse en islamitische groeperingen, wier invloed het afgelopen jaar is afgenomen, denk ik dat de meeste mensen – de zwijgende meerderheid – eigenlijk met Israël zijn, in de zin dat er geen haat jegens hen is.’
Ook is er volgens Abido sprake van nieuwsgierigheid: ‘Mensen willen meer weten over de Israëlische cultuur, de taal. De joden hebben altijd deel uitgemaakt van ons land en onze geschiedenis.’
Israël en Marokko hebben sinds 2020 officieel diplomatieke banden met elkaar. Israël en ook de Verenigde Staten hebben in ruil hiervoor de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara erkend.
Marokko en Israël werken inmiddels samen op onder meer het gebied van luchtvaart, defensie, zorg en onderwijs, tot groot ongemak bij de Palestijnen. Sinds vorig jaar zijn de Israëlische grenzen openen voor Marokkaanse reizigers en expats.