10.1 C
Amsterdam

Marokkaanse meisjes kwetsbaar voor misbruik na aardbeving

Lees meer

Marokkaanse vrouwenrechtenorganisaties luiden de noodklok. Ze vrezen dat jonge meisjes in de nasleep van de aardbeving worden gedwongen met oudere mannen te trouwen.

In verschillende berichten op social media schrijven oudere Marokkaanse mannen dat ze in het huwelijksbootje willen stappen met een minderjarig meisje, omdat zo’n meisje nog niet ‘verpest’ is.

Op een foto is te zien dat een volwassen man met een meisje van ongeveer tien jaar poseert, te midden van de verwoestingen die door de aardbeving van 8 september zijn veroorzaakt. Hij is naar verluidt een vrijwilliger, die de overlevenden helpt. ‘Ze wil niet met mij naar (Casablanca)’, schrijft hij in het bijschrift, ‘maar ze fluisterde dat we zullen trouwen als ze groot is.’

Een andere man schrijft: ‘Waarom zou je trouwen met iemand die verwend is, die zich nog steeds in onbedekte en strakke kleding wil kleden, veel geld wil uitgeven, je kinderen op een ongepaste manier wil opvoeden?’ Hij roept zijn lezers op te trouwen met ‘meisjes die nergens om vragen’.

Vrouwenrechtenactivisten slaan alarm. Yasmina Benslimane van Politics4Her, een ngo die zich inzet voor gendergelijkheid: ‘(Mannen) pleiten ervoor om met deze meisjes te gaan trouwen, waarbij sommigen zichzelf rechtvaardigen met een beroep op religie. Zelfs als ze minderjarig zijn, zullen we ze redden, zeggen ze.’ Benslimane vertelt Al Jazeera dat ze alarmerende berichten hoorde over Marokkaanse mannen die naar afgelopen dorpen reisden, met als doel om jonge meisjes te ‘redden’. De Marokkaanse autoriteiten arresteerden een 20-jarige man uit Errachidia, die op social media pochte te reizen naar door aardbeving getroffen gebieden om hulpeloze meisjes aan te randen.

Benslimane en haar organisatie Politics4Her hebben nu een manifest opgesteld, waarin ze de Marokkaanse autoriteiten oproepen alert te zijn, en op te komen voor vrouwenrechten na aardbevingen.

- Advertentie -