13.4 C
Amsterdam

Marokkaanse mensenrechtenliga wil onderzoek naar gesjoemel bij advocatenexamen

Lees meer

De Marokkaanse vereniging voor mensenrechten wil onafhankelijk onderzoek naar mogelijke fraude bij examens voor de advocatuur. Minister van Justitie Abdellatif Ouahbi ligt sinds vorige week zwaar onder vuur vanwege betrokkenheid bij de gang van zaken. 

Er zijn aanwijzingen van onvolkomenheden in het examen van kandidaten uit vooraanstaande families. Een lijst van geslaagden voor het advocatenexamen bevatte aanvankelijk achthonderd namen. Ouahbi besloot dit aantal te verhogen naar tweeduizend, naar eigen zeggen omdat advocaat een vrij beroep is, en er geen limiet is aan het aantal beschikbare functies. Maar critici vermoeden corruptie omdat veel geslaagden afkomstig zijn uit vooraanstaande Marokkaanse families.

Ouahbi weigert mee te werken aan onderzoek. Op vragen van kritische journalisten antwoordde de minister dat van ‘vriendjespolitiek’ geen sprake is. ‘Een commissie was belast met het corrigeren van de examens. Ik ga geen onderzoek laten uitvoeren enkel en alleen omdat iemand iets op sociale media schrijft’, aldus de minister. Ouahbi is secretaris-generaal van de Parti authenticité et modernité (Partij voor Waarachtigheid en Moderniteit) die gelieerd is aan het Marokkaanse koningshuis.

De Marokkaanse vereniging voor mensenrechten meldt dat de organisatie tientallen klachten heeft ontvangen van examenkandidaten die de toets niet hebben gehaald.

Onder Marokkaanse burgers, journalisten en politici klinkt nu de roep dat Ouahbi moet aftreden als minister, aldus de Marokkaanse nieuwssite Hespress.

- Advertentie -