9.2 C
Amsterdam

Marokkaanse Nederlanders kraken column Hertzberger

Lees meer

‘Tatasplaining’ enwhite supremacy’ door een ‘mocrobioloog’: Marokkaans Nederlandse vrouwen reageren boos op een column van microbioloog Rosanne Hertzberger. Ze pleit daarin het stoppen met het verheerlijken van moeders, ook die van Marokkaanse afkomst.

De Marokkaanse voetballers vierden hun WK-overwinningen vaak op het veld samen met hun moeder. Hertzberger sprak in haar column  van een onterechte ‘moedercultus’. Dit riep op Twitter felle reacties op. De columniste verdedigde zich door te stellen dat onder Marokkanen genderongelijkheid nog altijd groot is.

Enkele Marokkaanse Nederlanders werpen tegen dat Hertzberger de Marokkaanse cultuur niet zou kennen en daardoor geen idee hebben waarover ze praat. Marokkaanse moeders getatasplained. Je kunt ook gewoon geen column schrijven over mensen over wie je niks weet’, reageerde journalist Hassnae Bouazza (NRC, Linda) geprikkeld.

Dat vindt ook onderzoeker infectieziekten Charifa Zemouri. ‘Hertzbergers column interpreteerde ik als een betoog van wantrouwen van en minachting naar het Marokkaans WK-succes en onze moeders’, schrijft Zemouri op de BNNVARA-website Joop. ‘Het hele stuk getuigt van intellectuele armoede geschreven vanuit etnocentrisme en eurocentrisme zonder enig besef van historische en culturele context.’

Diverse twitteraars met een niet-Marokkaanse achtergrond zijn het met de kritiek van Bouazza en Zemouri eens. Zo schreef iemand: ‘Hertzberger ziet een vrouw met een hoofddoek en neemt voetstoots aan dat ze ‘slechts’ moeder/huisvrouw is.’

Andere twitteraars menen dat Hertzbergers critici met twee maten meten. ‘Hilarisch. Progressieven boos op Hertzberger omdat ze een feministische column schrijft met Marokkaanse vrouwen in de hoofdrol’, twittert de rechtse journaliste Binar Ayar. ‘Blijkbaar is progressieve praat alleen bedoeld voor Westerse mannen en vrouwen.’

Hertzberger is zich van geen kwaad bewust. Op Linkedin verdedigt ze zich door opnieuw te wijzen op dat weinig vrouwen van Marokkaanse afkomst buitenshuis werken, ook in Nederland.

Maar Zemouri is allesbehalve overtuigd: ‘Blijf vooral negatieve frames publiceren waarmee je hele bevolkingsgroepen wegzet’, reageert ze.

Tenminste één Marokkaans-Nederlandse vrouw kan zich in Hertzbergers kritiek vinden. Laila Ait Baali, directeur van het Genderplatform, schrijft dat de financiële zelfredzaamheid en politieke beslissingsmacht van Marokkaanse vrouwen laag is. ‘Dat Hertzberger mogelijke stereotype karaktereigenschappen beschrijft van moeder de vrouw is niet het probleem’, aldus Ait Baali.

- Advertentie -