14.3 C
Amsterdam

Manifest Marokkaanse Nederlanders: ‘Den Haag, pak lange arm Rabat aan’

Lees meer

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over ongewenste inmenging en buitenlandse financiering. Doorgaans komen vooral Turkije en de Golfstaten aan bod. Maar een groep Marokkaanse Nederlanders roept de Kamer op ook Marokkaanse inmenging onder de loep te nemen.

Vandaag bieden ze het manifest Stop de Lange Arm van Rabat aan bij de Vaste Kamercommissie Sociale Zaken, waar ook het integratiedossier onder valt. In het manifest beschuldigen ze Marokko van het opzetten van de diaspora tegen de belangen van Europa.

‘Marokko opereert veel subtieler dan Iran of Turkije’, zegt Habib el Kaddouri, een van de opstellers van het manifest, op de  NPO-opiniewebsite Joop (BNNVARA). ‘Toch worden Nederlandse instituties ook geïnfiltreerd door de Marokkaanse overheid en worden Marokkaanse Nederlanders op sleutelposities voor het Marokkaanse karretje gespannen.’

Als voorbeelden noemt hij ‘spionage en intimidatie via moskeeën, het opzettelijk vervreemden van Marokkaans-Nederlandse jongeren in Nederland door de Nederlandse politiek en media als vijand te framen en het inlijven van overheidsfunctionarissen met een Marokkaanse achtergrond’.

Het rapport behandelt ook de Hirak-beweging in de Rif, die in 2016 in Marokko ontstond maar inmiddels de kop in is gedrukt, en spionage en intimidatie van Nederlandse Rif-activisten. Marokko zou onder meer een lijst van de organisatoren van Rif-ondersteuningsacties in Nederland hebben bijgehouden.

Het manifest: ‘De lange arm van Rabat bleek ook bij demonstraties en bijeenkomsten in Nederland. Verschillende ooggetuigen betrapten informanten van Marokkaanse ambassade en consulaten op het fotograferen en filmen van betogers tijdens demonstraties. Ook hebben veel Hirak activisten die deelnamen aan enquêtes aangegeven niet naar Marokko te willen gaan uit angst daar opgepakt te worden.’

‘De lange arm van Rabat is niet alleen een zaak van Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond, maar gaat de hele samenleving aan’, stelt El Kaddouri, omdat een lange arm ‘belangrijke waarden als vrijheid, democratie en gelijkwaardigheid’ ondermijnt.

- Advertentie -