11.3 C
Amsterdam

Marokkaanse politieke partij PJD wijst uitnodiging Israël af vanwege Palestijnen

Lees meer

De Marokkaanse Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) weigert aanwezig te zijn op een bijeenkomst van de Israëlische diplomatieke vertegenwoordiger in Rabat, waar de oprichting van de staat Israël in 1948 wordt herdacht. De PJD is solidair met de Palestijnen.

Vijfenzeventig jaar geleden werd de staat Israël opgericht, maar vond ook de Nakba plaats, de etnische zuiveringen van meer dan 700.000 Palestijnen die gedwongen werden om huis en haard te verlaten. De islamistische partij PJD, die ideologisch verwant is aan de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling AKP van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, vindt het herdenken van de oprichting van de staat Israël verraad aan de Palestijnse zaak.

In een communiqué, dat maandag 29 mei werd vrijgegeven, antwoordde PJD dat de partij de uitnodiging van de Israëlische diplomatieke vertegenwoordiger naast zich neerlegt, en hekelt de islamistische oppositiepartij de ‘zionistische bezetting’ van Palestina. Ook sprak PJD zich uit tegen het geplande bezoek van de Israëlische Knesset-voorzitter, Amir Ohana, aan het Marokkaanse parlement, zo bericht Morocco World News.

Het koninkrijk Marokko heeft de diplomatieke betrekkingen met Israël mede dankzij Amerikaanse bemiddeling genormaliseerd, maar deze stap ligt erg gevoelig bij conservatieve moslims, die de achterban van de PJD vormen. De Marokkaanse regering ijvert mede daarom voor de oprichting van een Palestijnse staat, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

- Advertentie -