11.7 C
Amsterdam

Marokko arresteert kritische journalist

Lees meer

De Marokkaanse autoriteiten hebben historicus en journalist Maati Monjib gearresteerd, die officieel verdacht wordt van het witwassen van geld. Hij schrijft onder meer voor de Arabische krant al Quds al Arabi.

Monjib werd gearresteerd in een restaurant in Rabat door agenten in burger, meldt de onafhankelijke Marokkaanse nieuwssite le Desk. De internationale persvrijheidswaakhond Commitee to Project Journalists roept Marokko op Monjib onmiddelijk vrij te laten.

Amnesty International meldde vorig jaar dat dat de Marokkaanse autoriteiten geprobeerd hadden om spionagesoftware op zijn telefoon te installeren. Monjib vertelde toen dat hij doelwit is om zijn uitgesproken kritiek op machtige Marokkaanse figuren en het feit dat hij in het Engels heeft gepubliceerd.

In 2015 moest hij voor de rechter verschijnen omdat hij de staatsveiligheid in gevaar zou hebben gebracht. Drie maanden geleden meldde Human Rights Watch dat het proces tegen de journalist en historicus was uitgesteld, maar niet geseponeerd.

De Marokkaanse autoriteiten pakken kritische journalisten keihard aan. Vorig jaar werd journaliste Hajar Raissouni van de Arabischtalige krant Akhbar al Yaoum opgepakt voor ‘buitenechtelijke seks’ en abortus. Na haar veroordeling kreeg ze gratie van de koning. Haar oom Soulaiman Raissouni, die bij dezelfde krant werkt, zit in voorarrest vanwege ‘aanranding’. En journalist Omar Radi hangt tien jaar celstraf boven het hoofd vanwege ‘spionage en verkrachting’.

- Advertentie -