23.5 C
Amsterdam

Marokko arresteert man (62) vanwege ‘fake news’ over corona

Lees meer

In de Marokkaanse stad Fez is een 62-jarige man gearresteerd, die nepnieuws zou verspreiden over het coronavirus. Dit schrijft Morocco World News.

De verdachte zou onder andere gefotoshopte afbeeldingen verspreiden met daarop foutieve data, waarmee hij de wijze waarop de Marokkaanse autoriteiten het virus aanpakken in twijfel trekt. Ook zouden deze berichten beledigingen aan het adres van Marokkaanse instituties bevatten.

Sinds maart heeft Marokko meerdere mensen opgepakt, die nepnieuws over het virus zouden verspreiden. Niet alleen trekken zij het gezag van de autoriteiten in twijfel, vindt de overheid, maar ook zaaien zij paniek onder de bevolking.

Eén van de bekendste nepnieuwsverspreiders is de 48-jarige influencer Mi Naima. Nadat zij in een van haar YouTube-video’s beweerde dat het coronavirus niet bestaat, werd zij in maart maart opgepakt. In april werd ze tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld, in mei werd dit door een rechter verlaagd tot drie maanden.

De Marokkaanse overheid houdt niet van nepnieuwsverspreiders, maar ook niet van kritiek op het regime in het algemeen. Vorig jaar is de druk op onafhankelijke journalisten opgevoerd.

Zo werd in mei dit jaar Soulaiman Raissouni van de Arabischtalige krant Akhbar al Yaoum opgepakt: officieel omdat een homoseksuele man hem van aanranding had beschuldigd, maar volgens analisten vanwege zijn werk als onafhankelijke journalist. Eerder werd zijn nichtje journalist Hajar Raissouni opgepakt, officieel vanwege het hebben van buitenechtelijk seks en het plegen van abortus.

- Advertentie -