13.1 C
Amsterdam

Marokko doet aangifte tegen Amnesty na rel om Pegasus-spionagesoftware

Lees meer

Marokko klaagt Amnesty International en de Franse NGO Forbidden Stories aan voor laster. De mensenrechtenorganisaties beweren dat de Marokkaanse inlichtingendienst de Israëlische spionagesoftware voor mobiele telefoons heeft gebruikt tegen tientallen Franse journalisten.

De organisaties beweren dit ‘zonder enig concreet of aantoonbaar bewijs’, aldus een advocaat die de Marokkaanse staat vertegenwoordigt.

Zondag werd bekend dat overheden de spionagesoftware Pegasus misbruiken om onder meer kritische journalisten, mensenrechtenactivisten en leden van de oppositie te bespioneren via geïnfecteerde smartphones. Mogelijk 50.000 telefoonnummers zijn gehackt. Deze lijst was gelekt aan Amnesty en Forbidden Stories, die dit nieuws vervolgens aan de grote kranten doorspeelden.

Volgens de onthullingen heeft de Marokkaanse inlichtingendienst de Israëlische malware gebruikt om critici van het koninkrijk te bespioneren, zowel in Marokko als in Frankrijk. Ook president Emmanuel Macron zou een doelwit zijn van Marokko.

De eerste hoorzitting tegen Amnesty en Forbidden Stories is gepland op 8 oktober in Parijs, hoewel een daadwerkelijk proces mogelijk pas over twee jaar begint, aldus het Franse persbureau AFP.

- Advertentie -