18 C
Amsterdam

Marokko dreigt Oeigoerse activist uit te leveren aan China

Lees meer

Mensenrechtengroepen veroordelen Marokko, omdat het koninkrijk toestemming heeft gegeven om de Oeigoerse activist Yidresi Aishan uit te leveren aan China.

Yidiresi Aishan, een 34-jarige vader van drie kinderen, werd door de Marokkaanse politie in Rabat vastgehouden nadat hij naar het Noord-Afrikaanse land was gevlucht. Hij wordt door China verdacht van terrorisme. Aishan ontkent dit. Hij is naar eigen zeggen alleen maar een mensenrechtenactivist.

China had via een Interpol een arrestatiebevel tegen Aishan uitgevaardigd. Interpol trok het bericht tegen hem echter weer in, toen de organisatie nieuwe informatie over hem had ontvangen. Toch besloten de Marokkaanse autoriteiten de Oeigoerse activist op te pakken.

‘Psychologisch valt het hem zwaar’, zegt de advocaat van Aishan over het oordeel van de rechter.

Mensenrechtenexperts van de Verenigde naties roepen Marokko op om Aishan niet uit te leveren aan China, omdat er een ‘geloofwaardig risico bestaat op ernstige schendingen van zijn mensenrechten’.

Ook Amnesty International heeft de uitspraak van de Marokkaanse rechter veroordeelde. De organisatie stelt een uitlevering in conflict is met wereldwijde verdragen die de gedwongen terugkeer verbieden van vluchtelingen naar een land waar ze vervolgd kunnen worden.

Naar schatting miljoenen islamitische Oeigoeren zitten in Chinese heropvoedingskampen, die tot doel hebben de Oeigoerse identiteit en de islam te wissen. Steeds meer experts en parlementen spreken van genocide, ook omdat China bezig is met gedwongen anticonceptie onder Oeigoeren.

- Advertentie -