18.9 C
Amsterdam

Marokko feliciteert Hamas met ‘overwinning’

Lees meer

De Marokkaanse premier Saadeddine el Othmani heeft Hamas een telegram gestuurd waarin hij de organisatie feliciteerde ‘voor de overwinning van het Palestijnse volk.’ Dit schrijft Morocco World News.

‘Het doet mij een genoegen u mijn warmste gelukwensen te sturen en deze door te sturen aan iedereen van het broederlijke Palestijnse volk, waarbij ik Allah vraag u te beschermen tegen alle kwaad en onheil, genade te hebben voor alle martelaren en iedereen die gewond is te genezen,’ aldus Othmani (foto).

Hamas claimde vorige week de overwinning, omdat het zich ‘met succes heeft verzet tegen een vijand die zowel economisch als militair sterker is’.

Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu riep zichzelf tot winnaar uit. Er zouden meer dan 200 Hamas-leden zijn gedood, onder wie 25 topfunctionarissen. Ook zouden vele fabrieken en opslagplaatsen van wapens zijn uitgeschakeld, net als het tunnelnetwerk van Gaza. Daardoor kan Hamas geen raketten meer het land insmokkelen, aldus Netanyahu.

De meeste media melden meer dan 200 doden en 1.500 gewonden aan Palestijnse zijde. Volgens de Palestijnse Autoriteit gaat het hierbij om veel burgerslachtoffers, waaronder zestig kinderen. Volgens de Verenigde Naties moesten ruim 100.000 inwoners van de Gazastrook hun huizen verlaten. Israël meldde tien doden als gevolg van raketten uit Gaza.

De Marokaanse felicitaties aan het adres van Hamas zijn opmerkelijk. Het koninkrijk hield zich tijdens het recente Israëlisch-Palestijnse conflict op de vlakte. Na het geweld in Jeruzalem veroordeelde Marokko Israël wel, maar zonder het land te noemen. Marokko maakte bovendien hardhandig een einde aan pro-Palestina-demonstraties in het land.

Marokko normaliseerde recentelijk de betrekkingen met Israël, in ruil voor de erkenning van de soevereiniteit over de Westelijke Sahara door de Verenigde Staten.

- Advertentie -