18 C
Amsterdam

Marokko maakt van Amazigh nieuwjaar officiële feestdag

Lees meer

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft het Amazigh nieuwjaar officieel als feestdag erkend. De vrije dag komt na jarenlange lobby van de oorspronkelijke Berber-bevolking van Marokko.

Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Het Amazigh-nieuwjaar wordt ieder jaar op 13 januari gehouden, de eerste dag van de Berber-kalender die zijn oorsprong vindt in de landbouwgetijden. De nieuwjaarsdag wordt overigens ook door Arabisch sprekende Marokkanen gevierd, maar meer als start van het nieuwe landbouwseizoen.

De Berbers wonen over een wijdverspreid gebied in Noord-Afrika, met grote groepen in Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en West-Egypte. Ook in zuidelijkere regio’s zoals Niger, Mali en Burkina Faso wonen Berber-stammen. Ze spreken allemaal een dialect van de Tamazight-talenfamilie.

In Marokko werd die taal lange tijd onderdrukt, ten faveure van het Arabisch en Frans. De Amazigh-identiteit roept hierdoor sterke associaties op met cultureel en politiek verzet, die de Marokkaanse autoriteiten zorgen baart. De erkenning van de Amazigh-cultuur verloopt mede hierdoor traag. In 2011 werd na protesten een nieuw grondwet geschreven, waarin de Berber-taal voor het eerst werd genoemd.

- Advertentie -