16.6 C
Amsterdam

Marokko: prominenten eisen ban op Disney’s ‘Lightyear’ om lesbische kus

Lees meer

In Marokko gaan stemmen op om de Disneyfilm Lightyear te verbieden vanwege een lesbische kus. De kus zou aanzetten tot homoseksualiteit, wat nog altijd gevoelig ligt in het koninkrijk.

Volgens een petitie promoot de tekenfilm een ‘gruwelijke zaak’ die de religieuze basis van kinderen verwatert. Daarom moeten de autoriteiten ‘stoppen met deze onzin om onze kinderen te corrumperen’.

De ondertekenaars hopen dat Marokko het voorbeeld volgt van islamitische landen als Egypte, Koeweit en Saoedi-Arabië, die de film al hebben verboden.

Ruim vierhonderd prominenten hebben de petitie ondertekenend, waaronder politici, academici, advocaten, artsen en schrijvers.

Lightyear is een spin-off van de Toy Story-serie van Pixar. De beste vriendin van hoofdpersoon Buzz Lightyear heeft een relatie met een andere vrouw, tot ergenis van conservatieve critici.

Ook salafisten in Marokko willen dat de film verboden wordt, meldt het Arabischtalige dagblad Assabah.

Vooralsnog staat de première van de film in Marokko voor morgen gepland in Rabat.

Homoseksualiteit ligt gevoelig in Marokko. Het boek Dagboek van een lesbienne en auteur Fatima Zahra Amzkar mochten niet aanwezig zijn op de internationale boekenbeurs van Rabat eerder deze maand.

- Advertentie -