28 C
Amsterdam

Marokko roept ambassadeur Israël op matje om Al Aqsa-politiegeweld

Lees meer

Marokko heeft de Israëlische ambassadeur ontboden voor tekst en uitleg over het politiegeweld in en rond de Al-Aqsa moskee in het bezette Oost-Jeruzalem.

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken kondigde het ontbieden van de Israëlische diplomaat aan op een spoedvergadering van Arabische landen. Jordanië, dat de Al-Aqsa moskee beheert, organiseerde deze spoedvergadering vanwege de situatie in Oost-Jeruzalem.

Tijdens deze bijeenkomst van de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken werd gewaarschuwd dat de Israëlische politie-inzet een ‘flagrante provocatie zijn voor de gevoelens van moslims’. Er wordt gevreesd voor een ‘nieuwe cyclus van geweld’, zoals in mei vorig jaar toen spanningen in Oost-Jeruzalem uitmondden tussen rellen in het hele land en beschietingen tussen Israël en Hamas.

Jordanië en de VAE hadden de Israëlische ambassadeur al op het matje geroepen. Nu volgt dus Marokko. De gebeurtenissen in Jeruzalem zorgen voor een deukje in de sinds 2020 genormaliseerde betrekkingen tussen Marokko en Israël. De twee landen werken de laatste jaren steeds meer samen op het gebied van handel, diplomatiek en defensie.

Afgelopen week hebben Israëlische troepen meerdere malen de Al-Aqsa moskee bestormd, waarbij rubberen kogels en traangas zijn afgevuurd. Volgens Israël om oproerkraaiers tegen te gaan. Maar de islamitische wereld is woedend over het Israëlische optreden bij de op twee na meest heilige plek van de islam, en dat tijdens de vastenmaand ramadan.

- Advertentie -