6.9 C
Amsterdam

Marokko sluit moskeeën, maar salafisten sputteren tegen

Lees meer

De Marokkaanse overheid heeft vanwege het oprukkende coronavirus besloten om de moskeeën tijdelijk te sluiten. Salafistische predikers protesteren tegen de maatregel.

Zondag al plaatste salafistische sjeik Abou Naim een video op Facebook waarin hij een beroep deed aan de geestelijke autoriteiten in Marokko.

‘Het is een schandaal’, zegt hij. ‘De epidemie is niet op een dusdanig gevaarlijk niveau dat de sluiting van moskeeën vergt. Het sluiten van moskeeën is geen noodzaak en ik waarschuw het ministerie en de instellingen tegen deze maatregel. Het land dat zijn moskeeën sluit, doet afstand van zijn religie. Veracht de moskee niet, anders zal God je straffen.’

In plaats van de moskeeën te sluiten moeten volgens Naim de autoriteiten kansspelen, de verkoop van alcohol en losbandigheid aanpakken: deze praktijken zouden voor de werkelijke verspreiding van het coronavirus zorgen, aldus de salafistische sjeik.

De Marokkaanse salafist Hassan El Kettani wil ook dat de moskeeën open blijven. Op zijn Facebookpagina zegt hij dat veel islamitische geestelijken zich laten leiden door ‘de westerse, seculiere en materialistische cultuur, die de mens tot een handelswaar heeft gemaakt dat we niet durven te beschadigen’.

El Kettani stelt dat in de tijd van de profeet Mohammed de pest voorkwam, maar dat Mohammed nooit toestemming heeft gegeven voor het sluiten van moskeeën of het opschorten van het gezamenlijke gebed. Wel raadde de profeet het af om naar door de pest getroffen landen te reizen en adviseerde Mohammed contact met getroffenen te vermijden, zegt hij.

Een andere Marokkaanse salafist, Omar Haddouchi, was het eens met de mening van zijn ‘broeder’. ‘Ten tijde van de pest sloten onze voorouders de moskeeën niet’, schrijft Haddouchi op zijn Facebookpagina. Mannen, vrouwen en kinderen zouden ten tijde van de pest juist hun toevlucht zoeken in moskeeën, in plaats van deze te sluiten.

- Advertentie -