18.4 C
Amsterdam

Marokko: strafverhoging dreigt voor kritische journalist Omar Radi

Lees meer

Het Marokkaanse Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep gevraagd om de gevangenisstraf van de kritische journalist Omar Radi (35) te verhogen tot tien jaar.

Eerder dit jaar werd Radi veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. De 35-jarige verslaggever, bekend om zijn kritische houding tegenover het Marokkaanse regime, wordt beschuldigd van spionage en verkrachting.

Volgens de officier van justitie ontmoette Radi Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigers – door het OM voorgesteld als ‘inlichtingsfunctionarissen’-, wat in zijn ogen ‘de schuld bewijst’ van de journalist. Ook zou Radi als spion informatie hebben verstrekt aan twee Britse economische adviesbureaus.

Radi ontkent deze beschuldigingen, evenals de Nederlandse regering: ‘Het kabinet verwerpt de beschuldigingen met betrekking tot spionage en deze boodschap is direct hoog ambtelijk overgebracht aan de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag’, schreef toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen oktober vorig jaar aan de Tweede Kamer.

Radi wordt ook beschuldigd van spionage voor Polisario, de beweging die strijd voor een vrije Westelijke Sahara. Dit ‘spionage’-onderzoek werd in2020 geopend, nadat Amnesty International beweerde dat de telefoon van Radi door Marokko was gehackt.

Radi wordt tevens van verkrachting beschuldigd. Een oud-collega beweerde, tijdens een hoorzitting achter gesloten deuren, dat ze door Radi was verkracht. Radi ontkent deze beschuldiging en zegt dat de vrouw instemde.

De Marokkaanse autoriteiten houden vol dat de aanklachten tegen Radi niets te maken hebben met zijn journalistieke werk, maar hier denken mensenrechtenorganisaties anders over.

- Advertentie -