4 C
Amsterdam

Marokko hekelt Human Rights Watch om kritisch rapport Westelijke Sahara

Lees meer

Marokko is boos op NGO Human Rights Watch (HRW), vanwege een kritisch rapport van de mensenrechtenorganisatie over de Westelijke Sahara. Volgens Marokko maakt HRW zich schuldig aan een ‘systematische politieke campagne tegen Marokko’.

In de Westelijke Sahara ‘bleven [in 2021] de autoriteiten de activiteiten en uitspraken van onafhankelijkheidsactivisten streng beperken’, meldt het rapport van HRW.

‘De Marokkaanse autoriteiten voorkomen systematisch bijeenkomsten ter ondersteuning van het zelfbeschikkingsrecht van de Sahara, belemmeren het werk van sommige lokale mensenrechten-ngo’s, onder meer door hun wettelijke registratie te blokkeren, en slaan soms activisten en journalisten in hun hechtenis en op straat, of plunderen hun huizen en vernietigen of hun bezittingen in beslag nemen.’

Volgens Marokko mist het rapport ‘realistische en juridische’ gegevens over de Westelijke Sahara. Ook zou HRW expliciet partij kiezen voor Polisario, de onafhankelijkheidsbeweging die een einde wil maken aan de Marokkaanse bezetting van de Westelijke Sahara.

Bovendien wordt in het HRW-rapport het ‘autonomieplan’ van Marokko voor de Westelijke Sahara niet genoemd. Dat plan – waarin de Westelijke Sahara een relatief autonome status inneemt, maar onder Marokkaans gezag – geniet volgens Marokko internationale erkenning.

Polisario heerst nu over een klein deel van de Westelijke Sahara, waar de Arabische Democratische Republiek Sahara (ADRS) is uitgeroepen. Deze staat wordt door 45 landen erkend. De ADRS eist het gezag in de gehele Westelijke Sahara op.

Van 1884 tot 1975 was de Westelijke Sahara een Spaanse kolonie. Na de dood van de Spaanse dictator Franco werd het gebied door de Marokkaanse koning Hassan II ingelijfd. Een jaar later riep Polisario de onafhankelijkheid uit. Tot 1991 is er om de Westelijke Sahara gevochten. Sindsdien heerste er een wapenstilstand, die tot eind 2020 standhield.

- Advertentie -