Honderden mensen gingen afgelopen weekend de straten van de Marokkaanse hoofdstad Rabat op. Gesteund door vele journalisten, politici en intellectuelen eisen zij de vrijlating van de gevangengenomen journalist Omar Radi.
Vorige week werd de 33-jarige journalist opgepakt voor ‘minachting van de wet’. Dit komt vanwege een kritische tweet van hem uit april, over een strafproces van enkele Rif-activisten dat toen werd gevoerd. Dit proces zou niet eerlijk zijn verlopen.
Drie jaar geleden barstten er protesten los in het Rifgebied, gericht op een verbetering van de leefomstandigheden van de Riffijnen. De Rif is een gebied dat door Marokko wordt achtergesteld, zeggen zij. De Rif-protesten zijn inmiddels de kop ingedrukt. Hetzelfde geldt voor de vrije verslaggeving hierover.
Radi’s arrestatie heeft tot publieke verontwaardiging geleid. Bewapend met spandoeken verzamelden de demonstranten zich dit weekend voor het parlement in Rabat. Protesten werden ook gevoerd in Casablanca en Parijs. Inmiddels is de hashtag #FreeOmarRadi populair op social media.
Een opmerkelijk geluid komt vanuit de Marokkaanse New Development Model Special Committee, een organisatie voor journalisten, activisten en politieke leiders. Zij zijn benoemd door de Marokkaanse koning Mohammed VI. Theoloog Rachid Benzine, een van de leden van deze organisatie, noemt de arrestatie van Radi een ‘fatale klap’ voor de Marokkaanse democratie.
Ook Human Rights Watch en de journalistieke vakvereniging in Marokko eisen van de Marokkaanse autoriteiten om Radi vrij te laten. Zijn proces zal 2 januari plaatsvinden.
Recentelijk haalden meer Marokkaanse journalisten de wereldpers om soortgelijke redenen als bij Radi. Deze zomer werd journaliste Hajar Raissouni veroordeeld tot een jaar cel. Volgens de overheid om seks buiten het huwelijk en een abortus, volgens activisten vanwege haar werk voor de krant Akhbar al-Yaoum.
Uiteindelijk is Raissouni gratie verleent. Maar haar collega Hamza Habhoub, collega bij dezelfde krant, vluchtte naar Frankrijk nadat hij werd bedreigd. Taoufik Bouachrine, hoofdredacteur van Akhbar al-Yaoum, moet zelfs een celstraf van twaalf jaar uitzitten.