16.4 C
Amsterdam

Marokko: we blijven Joden in ons land beschermen

Lees meer

Marokko blijft zich inzetten voor de rechten van Joden. Tegelijkertijd veroordeelt het koninkrijk het Israëlische geweld in Gaza.

Dit zei Abdellatif Ouahbi, de Marokkaanse minister van Justitie, vorige week tijdens een bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Ouahbi wees op de vroegere sultan Mohammed V, die zijn Joodse onderdanen niet wilde overleveren aan nazi-Duitsland. Marokko was tijdens de Tweede Wereldoorlog een Frans protectoraat, maar kwam na de val van Frankrijk in 1940 onder Duitse invloed te staan.

Nog steeds behandelen Joods-Marokkaanse ambtenaren Joods gerelateerde rechtszaken, aldus Ouahbi. Ook heeft Mohammed VI, de huidige koning van Marokko, een Joodse adviseur in dienst.

Hoewel Marokko de Joden beschermt is het koninkrijk kritisch op Israël, vanwege de bloedige oorlog in Gaza die aan meer dan 13.000 Palestijnse burgers het leven heeft gekost. Tijdens zijn toespraak op de Arabische en Islamitische Top, eerder deze maand, zei de koning dat de humanitaire ramp in Gaza ‘nog complexer is geworden door Israëls flagrante en voortdurende agressie tegen hulpeloze burgers’.

- Advertentie -