16.8 C
Amsterdam

Marokko: ‘Wij hebben geen politieke gevangenen’

Lees meer

Volgens de nieuwe voorzitter van de Marokkaanse Nationale Raad voor de Mensenrechten, Amina Bouayach, heeft Marokko geen politieke gevangenen en wordt foltering niet langer toegepast op politiebureaus. Dit verklaart ze tegenover het Spaanse persbureau EFE.

Vorig jaar zijn de leiders van de Hirak-beweging, die opkomen voor betere leefomstandigheden in het Rif-gebied, tot hoge gevangenisstraffen veroordeeld. Zo kreeg het gezicht van de beweging, Nasser Zefzafi, twintig jaar cel.

Deze activisten zitten volgens Bouayach achter slot en grendel vanwege deelname aan demonstraties en het geweld dat deze demonstraties zouden hebben veroorzaakt. Hun veroordeling zou niet politiek gemotiveerd zijn.

‘Er zijn geen politieke gevangenen, maar gevangenen die zijn gearresteerd voor hun deelname aan demonstraties of geweld begaan tijdens die demonstraties. Ze zijn niet gearresteerd vanwege hun mening, maar om de impact van demonstraties of om gewelddadige uitingen.’

Dit is echter wat anders dan wat de rechter zei. Die veroordeelde Nasser Zefzafi en de zijnen voor onder andere ‘opruien tegen de territoriale integriteit’ en ‘samenzwering tegen de staat’. Ook zou hij ‘de loyaliteit van de onderdanen aan hun koning ondermijnen’.

Bouayach werd door het Spaanse persagentschap geïnterviewd ter gelegenheid van het twintigjarige jubileum van koning Mohammed VI, die sinds 1999 op de troon zit. De Nationale Raad voor de Mensenrechten heeft als doel de buitenwereld te laten zien dat Marokko om mensenrechten geeft.

- Advertentie -