0.2 C
Amsterdam

Marokko zet drones in tegen onafhankelijkheidsbeweging Westelijke Sahara

Lees meer

Sinds 2021 zet Marokko met veel succes drones in tegen de bevrijdingsbeweging Polisario. Hierdoor is volgens de Spaanse website Defensa zo’n 80 procent van het gebied dat Polisario in handen had heroverd door Marokko.

Drones spelen een cruciale rol bij het hernieuwde gewapende conflict tussen Marokko en Polisario. Marokko zette verschillende drones in – Turkse Bayraktar TB2-drones, Chinese Wing Loong II-drones en Israëlische Thunder-B-drones, en daarnaast HERON 1-drones en Hermes-900 drones – en schakelde daarmee tientallen Polisario-strijders uit. Ze werden gedood toen ze dichtbij de Marokkaanse muur probeerden te komen, of wapens in de bufferzone probeerden te smokkelen, zoals raketwerpers of mortieren.

De drones worden bestuur door een speciaal squardon binnen de Marokkaanse luchtmacht, SCAR genaamd. SCAR staat voor Système Aéroporté de Contrôle et Reconnaissance (Controle- en verkenningssysteem in de lucht).

Polisario heerst nu over een klein deel van de Westelijke Sahara, waar de Arabische Democratische Republiek Sahara (ADRS) is uitgeroepen. Deze staat wordt door 45 landen erkend. De ADRS eist het gezag in de gehele Westelijke Sahara op.

Van 1884 tot 1975 was de Westelijke Sahara een Spaanse kolonie. Na de dood van de Spaanse dictator Franco werd het gebied door de Marokkaanse koning Hassan II ingelijfd, een jaar later riep Polisario de onafhankelijkheid uit. Van 1975 tot 1991 werd er om de Westelijke Sahara gevochten. In oktober 2020 braken er opnieuw vijandelijkheden uit, na een wapenstilstand van bijna dertig jaar.

- Advertentie -