3.7 C
Amsterdam

Marokko’s staatsvijand nummer één ontkomt aan vervolging in Spanje

Lees meer

Polisario-leider Brahim Ghali is ontkomen aan rechtsvervolging in Spanje. Marokko is woedend dat Spanje hem heeft laten gaan.

Polisario strijdt voor onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara, dat sinds 1975 grotendeels door Marokko wordt bezet. Ghali (71) is besmet met het coronavirus en werd behandeld in een ziekenhuis in Spanje, maar wordt door Marokko beschuldigd van genocide en foltering.

Om Spanje onder druk te zetten, heeft het koninkrijk onlangs duizenden migranten naar de Spaanse enclave Ceuta laten vluchten. Dit kan Marokko nog een keer doen, want gisteren besloot de Spaanse rechter om Ghali niet te vervolgen.

Spanje stuurde eerder deze week vliegtuig terug uit Algerije, dat Ghali steunt en wilde terughalen uit Spanje. Spanje leek daardoor het conflict met Marokko niet erger te willen maken. Toch vertrok Ghali gisteravond alsnog naar Algerije, waar hij inmiddels is aangekomen.

Marokko wil de Westelijke Sahara graag in bezit houden, ook vanwege de grote fosfaatreserves in het gebied. Volgens economen zal de prijs van fosfaat de komende decennia hoger worden, wat goed is voor de Marokkaanse economie.

- Advertentie -