11.8 C
Amsterdam

Massale protesten in Duitsland tegen deportatieplannen AfD

Lees meer

In totaal gingen bijna anderhalf miljoen Duitsers dit weekend de straat op om te demonstreren tegen de extreemrechtse deportatieplannen van Alternative fur Deutsland (AfD). De partij staat op nummer twee in de peilingen.

In München kon een demonstratie vanwege de massale opkomst van bijna 100.000 mensen niet doorgaan. Ook in Hamburg moest een demonstratie worden afgebroken vanwege een te hoge opkomst, waardoor de politie de veiligheid van de demonstranten niet kon waarborgen. 

De deportatieplannen van de AfD raken een gevoelige snaar in de Duitse samenleving.

‘De geschiedenis vertelt ons dat we niet kunnen wachten totdat het te laat is en de fascisten aan de macht komen, we moeten opstaan tegen hen’, schrijft covoorzitter van de Europese Groene partij Terry Reintke op sociale media, verwijzend naar de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van de nazi’s.


Deze verwijzing kwam vaak terug afgelopen weekend. Op borden en pamfletten stonden leuzen zoals ‘niet terug naar 1933’ en ‘hij is terug’, een directe verwijzing naar de machtsovername van Adolf Hitler in 1933. 

‘Ik snap wel dat mensen daar schrik voor hebben, want de AfD is erg populair. Op sommige plaatsen in Duitsland haalt de partij volgens de peilingen ruim 30 procent en meer’, zegt Duitslanddeskundige Jeroen Reygaert tegen VRT nieuws. ‘Maar het is niet zo dat de neonazi’s binnenkort de plak gaan zwaaien in Duitsland. Niet alleen omdat geen enkele andere partij met AfD wil samenwerken, maar ook omdat de instituties er erg sterk zijn.’ 

- Advertentie -