9.4 C
Amsterdam

Massamoorden in Mali, leger beschermt burgers niet

Lees meer

Bij aanvallen op de Malinese dorpen Bidi, Sankoro en Saran zijn 23 Fulani, een etnische groep binnen Mali, omgekomen. Ook zijn er veel gewonden gevallen. Het leger was – niet voor de eerste keer – te laat om een bloedbad te voorkomen.

Een gemeenteraadslid vertelt aan het Franstalige blad Jeune Afrique dat het leger van te voren gewaarschuwd was, toen er Dogons – leden van een andere etnische groep in Mali – in de buurt waren gesignaleerd. Het leger verzuimde om de dorpen te beschermen.

Het is een patroon dat de overlevenden van bloedbaden in Mali vaak vertellen, aldus Jeune Afrique. Het leger komt steeds pas opdagen als de aanvallers alweer met de noorderzon vertrokken zijn.

In Mali is het sinds 2012 onrustig. De terreurorganisatie Al Qaida veroverde toen het noorden van het land. Met behulp van het Franse leger werd Al Qaida verdreven, maar de onrust bleef. Nieuwe rebellengroepen doken op in andere delen van Mali.

Daarnaast zijn er etnische spanningen tussen de Dogons en de Fulani. Volgens de Dogons zijn de Fulani betrokken bij islamistische groeperingen, een claim die door de BBC in twijfel wordt getrokken. Op hun beurt beschuldigen Fulani de Dogons ervan dat ze milities vormen die onschuldige burgers aanvallen. De Dogons zeggen dat ze slechts uit zelfverdediging handelen.

Begin juni werd een Dogon-dorp aangevallen door Fulani. Hierbij vielen 95 doden en raakten negentien mensen vermist.

- Advertentie -