20.5 C
Amsterdam

McDonald’s verkoopt minder burgers en nuggets door boycot

Lees meer

Fastfoodketen McDonald’s heeft in het laatste kwartaal van 2023 minder omzet gemaakt dan verwacht. Een boycotactie van pro-Palestijnse activisten zorgde ervoor dat het bedrijf minder hamburgers en kipnuggets verkocht dan normaal. Volgens McDonald’s gaat het om de verkoop in het Midden-Oosten, aldus NOS.

Pro-Palestijnse activisten riepen op McDonald’s te boycotten, nadat het bedrijf gratis maaltijden uitdeelde aan Israëlische militairen in de week na 7 oktober vorig jaar. McDonald’s-topman Chris Kempczinski noemt dit nu ‘desinformatie’.

Afgelopen zondag verklaarde McDonald’s Israël echter dat het maaltijden doneerde ‘aan iedereen die betrokken is bij de verdediging van de staat, ziekenhuizen en omliggende gebieden’. 

De franchisenemers van de Amerikaanse hamburgergigant in Saoedi-Arabië, Oman, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië en Turkije hadden al in oktober afstand genomen van de actie, die hen veel islamitische klanten zou kosten. Ze zeiden de Palestijnse burgers in Gaza te willen steunen.  

De boycot werd afgekondigd door Boycot, Disinvesteringen en Sancties (BDS), een organisatie die al twintig jaar actief is op dit gebied. De BDS-beweging heeft ook opgeroepen Coca Cola, Disney, Zara, Starbucks en Ben & Jerry’s te boycotten, omdat zij zaken doen met Israël. Verder vindt BDS dat popartiesten Israël rechts moeten laten liggen.

Op 7 oktober voerde Hamas een grootschalige verrassingsaanval uit op Israël. Dit leidde tot een vernietigende aanval van Israël op Gaza, die nog steeds voortduurt. De oorlog heeft inmiddels aan meer dan 27.000 Palestijnen in de Gazastrook het leven gekost, waaronder meer dan 10.000 kinderen. De aanval op Israël had 1.139 doden tot gevolg, aldus Al Jazeera.

- Advertentie -