Volgens sommige medische experts dreigt de coronacrisis in Turkije te escaleren. Het is goed mogelijk dat Turkije qua dodenaantal Italië en Spanje zal evenaren, stelt de Turkse microbioloog Emrah Altindis (Harvard University).
Precies twee weken geleden werd er in Turkije voor het eerst een persoon positief getest op het coronavirus. Inmiddels ligt het officiële Turkse dodental op 44 en het totaal aantal geregistreerde besmettingen op 1.872.
Turkije doet een beroep op social distancing en heeft scholen, uitgaansgelegenheden en moskeeën gesloten. Ook is er gedeeltelijke avondklok voor ouderen en chronisch zieken en een verbod op picknicken.
Maar volgens microbioloog Altindis is dit niet genoeg. Turkije had ook meer moeten testen en de grote steden in lockdown moeten zetten, aldus de wetenschapper.
Altindis vermoedt dat Turkije het echte aantal coronabesmettingen verbergt. ‘De Turkse overheid verkondigt propaganda, waarbij de overheid doet alsof proces goed wordt gemanaged.’
Een andere medicus, die werkt in een Turks universiteitsziekenhuis en anoniem wil blijven, beaamt tegen de nieuwssite Balkan Insight dit vermoeden.
‘Wat ik in mijn ziekenhuis en elders zie is dat de echte aantallen tenminste twee tot drie keer zo hoog moeten liggen als de overheid verkondigt. De coronapandemie loopt uit de hand.’
Sinds twee weken geleden, de datum van de eerste positieve coronatest, zijn volgens Balkan Insight 370.000 mensen vanuit het buitenland Turkije binnengekomen. De Turkse minister van Volksgezondheid zei eerder deze week dat inmiddels 11.000 mensen die Turkije binnenkwamen in quarantaine zijn gezet. Dat is slechts een fractie van die 370.000.
‘Ze lopen rond in de straten, in ziekenhuizen. Slechts één persoon kan het virus verspreiden naar honderden anderen’, aldus de anonieme dokter. Zijn verwachting: ‘Turkije wordt het tweede Italië of erger.’
In Noord-Italië zijn meer ernstige coronagevallen dan de ziekenhuizen aankunnen. Er vallen op dit moment elke dag honderden doden.